top of page

7. ΕΝΩΣΤΕ ΤΗ ΖΩΗ

ΑΝΘΡΩΠΩΝ-ΖΩΩΝ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Εκπαιδευτική δραστηριότητα μέσω της οποίας στόχος είναι

οι μαθητές να προβληματιστούν γύρω από τρόπους και μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Επιδιώκεται η έγερση του ενδιαφέροντός τους ώστε

να εμπλακούν ενεργά σε δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. 

7.1 ΣΥΖΗΤΩ

10 λεπτά – όλοι οι μαθητές μαζί

Τίθεται στους μαθητές/τριες το ερώτημα τι μέτρα κατά την άποψή τους θα μπορούσαν να ληφθούν ώστε να ανακοπεί η έξαρση των

πανδημιών. Ακούγονται ιδέες, διατυπώνονται ελεύθερα προβληματισμοί και γίνεται συζήτηση γύρω από το θέμα. 

Στη συνέχεια ενημερώνονται ότι θα κληθούν να αποτυπώσουν τις απόψεις τους μέσα από ένα βίντεο που θα δημιουργήσουν χρησιμοποιώντας το ψηφιακό εργαλείο flexclip. Καλούνται να συνεργαστούν με κοινή ευθύνη για τη διεκπεραίωση της εργασίας τους, δουλεύοντας σε δύο στάδια.

7.1 ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΙ 

50 λεπτά - χωρισμός ομάδων (3-4 μαθητές ανά ομάδα)

Σε πρώτο στάδιο οι μαθητές/ριες χωρίζονται σε ομάδες 3-4 ατόμων και παροτρύνονται να μελετήσουν τις πηγές που έχουν ήδη επεξεργαστεί, ωστόσο αυτή τη φορά να εστιάζουν στα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την καταπολέμηση των πανδημιών. Αναλύουν δεδομένα και μετά από ανταλλαγή απόψεων καταλήγουν σε μια από κοινού λίστα μέτρων δουλεύοντας σε ένα συνεργατικό κείμενο όπως το etherpad (πηγή 1)*.

Έτσι, μετά από επεξεργασία με όρους και πορεία γραφής που

θέτει  η ομάδα (παράλληλη ή διαδοχική γραφή, κλπ.)προκύπτει

ένας συγκεντρωτικός κατάλογος μέτρων αντιμετώπισης των επιδημιών.

7.3 ΠΑΡΑΓΩ
labyrinth-solution-way-to-success-stick-

60 λεπτά -  χωρισμός ομάδων (3-4 μαθητές ανά ομάδα)

Σε δεύτερο στάδιο οι μαθητές/τριες αναλαμβάνουν ρόλους με συγκεκριμένες αρμοδιότητες για να δημιουργήσουν το βίντεο με βάση τον πίνακα που συνέθεσαν, αξιοποιώντας το ψηφιακό εργαλείο flexclip  (πηγή 2)*. Οι ομάδες ανασυγκροτούνται λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες κλίσεις και προτιμήσεις των μαθητών/τριών. Έτσι, δημιουργούνται: οι ομάδες σεναρίου, σκηνοθεσίας, συλλογής οπτικού υλικού, ήχου, τεχνικής επεξεργασίας και σύνταξης κειμένων.

 

Με την ολοκλήρωση της παραγωγής το βίντεο προβάλλεται στην τάξη και σε ειδική εκδήλωση στο σχολείο αλλά και την τοπική κοινότητα την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στο θέμα της πανδημίας και της περιβαλλοντικής ευθύνης των πολιτών. Η μουσική του επένδυση, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, μπορεί στην εκδήλωση να υποστηριχθεί και με ζωντανή μουσική, όπως και η αφήγηση των κειμένων που έχουν ενσωματωθεί στο βίντεο μπορούν  να ενισχυθούν με ζωντανό λόγο από τους μαθητές/τριες.

 

Στους στόχους της  δραστηριότητας αυτής, παράλληλα με την οικειοποίηση από τους μαθητές/τριες των μέτρων που μπορούν να ληφθούν για τη διαχείριση του προβλήματος, είναι η δημιουργία διάθεσης συμμετοχής σε δράσεις και πρωτοβουλίες για το περιβάλλον, η άσκηση στην επικοινωνία με χρήση πολλών σημειωτικών τρόπων ταυτόχρονα (βίντεο, κείμενο κ.ά.), η δημόσια προβολή των προσωπικών  κρίσεων και πεποιθήσεων και γενικότερα η δημόσια έκφραση λόγου. 

 

Η αξιοποίηση των συγκεκριμένων ψηφιακών εργαλείων στη διδακτική πράξη δεν αποκλείει την αξιοποίηση άλλων ψηφιακών εργαλείων για τον ίδιο σκοπό (δημιουργία συνεργατικού κειμένου και βίντεο). Επίσης, αν παιδαγωγικά κρίνεται σκόπιμο ή σε περιπτώσεις αδυναμίας πρόσβασης των ομάδων σε ψηφιακά μέσα, η δραστηριότητα μπορεί να υλοποιηθεί με συμβατικά μέσα (χαρτί, στιλό, κ.ά.). 

5.2 ΠΗΓΕΣ

1. Ψηφιακό εργαλείο Etherpad

    (διαδικτυακός επεξεργαστής ανοιχτού κώδικα για επεξεργασία

    σε πραγματικό χρόνο)

    https://etherpad.org/

2. Ψηφιακό εργαλείο Flexclip για δημιουργία βίντεο 

    www.flexclip.com

bottom of page