top of page
NYC Skyline BW

5. ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ - ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ

Εκπαιδευτική δραστηριότητα μέσω της οποίας επιδιώκεται οι μαθητές να εμπεδώσουν τα βαθύτερα αίτια που προκαλούν

τις πανδημίες μέσα από την ενεργοποίηση πολλαπλών ερεθισμάτων και τύπων μάθησης . 

New values.jpg

“NEW VALUES”

Angel Boligan

5.1 ΠΑΡΑΓΩ

90 λεπτά – χωρισμός ομάδων (3-4 μαθητές ανά ομάδα)

Η σύνθεση των ομάδων αλλάζει. Ο καμβάς στον οποίο καλούνται οι μαθητές/τριες να υφάνουν τη νέα δραστηριότητα είναι και πάλι οι αιτίες που οδηγούν στην αυξανόμενη εμφάνιση ζωονόσων,

τις οποίες επεξεργάστηκαν στην προηγούμενη δραστηριότητα. Στόχος τώρα είναι η εμπέδωση της πολύ βασικής αυτής διάστασης του προβλήματος - τα αίτια που το δημιουργούν - μέσα από την επεξεργασία τους με έναν άλλο επικοινωνιακό και συνεργατικό τρόπο και ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει στην εγχάραξη της γνώσης με άλλους τρόπους. Προτείνεται η δημιουργία κόμικ (πηγή 1)*.

Επισημαίνουμε στους μαθητές/τριες να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην παράθεση των εικόνων και των συνοπτικών κειμένων ώστε να αποδοθεί η αφηγηματική ροή αλλά και η πλοκή της ιστορίας.

Οι ομάδες προβληματίζονται για το σενάριο, την οπτική απόδοση της ιστορίας, το περιεχόμενο των κειμένων και την οργάνωση των κάδρων και προχωρούν στην "κινηματογραφική" απεικόνιση του θέματος. Με ένα ψηφιακό εργαλείο τέτοιου τύπου ζητήματα σύνθετα, όπως τα αίτια που προκαλούν τις πανδημίες, προσεγγίζονται καλύτερα και γίνονται περισσότερο κατανοητά από τους μαθητές/τριες, ενώ εξοικειώνονται με αυτά ακόμα και οι πιο απρόθυμοι, αφού συνδυάζονται με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, που λειτουργούν ως κίνητρο δημιουργίας.

Σε ένα άλλο επίπεδο στόχων επιδιώκεται η ενεργοποίηση

πολλαπλών ερεθισμάτων και πολλαπλών τύπων μάθησης,

καθώς τα κόμικς είναι πολυμεσικά εργαλεία.

Επίσης, επιδιώκεται η ανάδειξη και καλλιέργεια δεξιοτήτων,

η ανάπτυξη οπτικού και τεχνολογικού αλφαβητισμού,

καθώς ζούμε στην εποχή της εικόνας και των ΤΠΕ,

η διαθεματικότητα και η καλλιέργεια της κριτικής και δημιουργικής σκέψης μέσα από τη συνδυαστική χρήση κειμένου και εικόνας

σε μια ενιαία μορφή έκφρασης.

Η αξιοποίηση του συγκεκριμένου ψηφιακού εργαλείου στη διδακτική πράξη δεν αποκλείει την αξιοποίηση άλλων ψηφιακών εργαλείων για τον ίδιο σκοπό (δημιουργία κόμικ). Επίσης, αν παιδαγωγικά κρίνεται σκόπιμο ή σε περιπτώσεις αδυναμίας πρόσβασης των ομάδων σε ψηφιακά μέσα, η δραστηριότητα μπορεί να υλοποιηθεί με συμβατικά μέσα (χαρτί, μολύβι, κ.ά.).

5.2 ΠΗΓΕΣ

1. Ψηφιακό εργαλείο δημιουργίας κόμικ 

    https://www.pixton.com/gr/

"CORONA VIRUS"

Angel Boligan

ζζζ.jpg
bottom of page