top of page
Τελικό ζώα φορείς ή αδιαφορείς.png

3. ΖΩΑ - ΦΟΡΕΙΣ Ή ΑΔΙΑΦΟΡΕΙΣ;

Εκπαιδευτική δραστηριότητα μέσω της οποίας επιδιώκεται να αναδειχθεί η σύνδεση των ζωονόσων με τις πανδημίες και

η ανθρώπινη ευθύνη στο πρόβλημα.

3.1 ΣΥΖΗΤΩ

10 λεπτά - όλοι οι μαθητές μαζί

Ο/η εκπαιδευτικός ξεκινά με το ερώτημα ποιος ήταν ο φορέας μετάδοσης των ασθενειών σε όλες τις περιπτώσεις των πανδημιών, ώστε να εισάγει τους μαθητές/τριες στη νέα αυτή δραστηριότητα και να αναδυθεί το κεντρικό θέμα. Αφήνει τους μαθητές/τριες να απαντήσουν ελεύθερα και γίνεται συζήτηση γύρω από το ζήτημα.

bats-on-sale-at-a-market-bjorn-svensson.
3.2 ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΙ

20 λεπτά -  χωρισμός ομάδων (3-4 μαθητές ανά ομάδα)

Οι μαθητές/τριες χωρίζονται σε ομάδες 3-4 ατόμων και με βάση τη συζήτηση, τις πηγές που μελέτησαν και μια νέα διαδραστική πηγή που τους δίνεται (πηγή 1)* καλούνται να δημιουργήσουν ένα επικοινωνιακό υλικό που να αναδεικνύει:

 

α) τη σύνδεση καθεμιάς από τις πανδημίες με το/τα συγκεκριμένα ζώα που τις προκάλεσαν και

 

β) την ανθρώπινη αδιαφορία για την επίπτωση (πανδημίες) που έχει στην ανθρωπότητα η καταστροφή των φυσικών οικοσυστημάτων και η εκμετάλλευση της άγριας πανίδας.

 

Μπορούμε να προτείνουμε για το σκοπό ένα ψηφιακό εργαλείο infographic όπως το canva (πηγή 2)** ή το easelly (πηγή 3)**. Οι μαθητές στο πρώτο αυτό στάδιο συγκεντρώνουν τα δεδομένα και καταστρώνουν την ιδέα τους μέσα από καταιγισμό προτάσεων, ώστε να μετατρέψουν το λόγο σε εικόνα και να δημιουργήσουν οπτικοποιημένα μηνύματα.

01-AP_690924506607-1076x588.jpg
Myanmar_Illicit_Endangered_Wildlife_Mark
3.3 ΠΑΡΑΓΩ

30 λεπτά – χωρισμός ομάδων (3-4 μαθητές ανά ομάδα)

Οι ομάδες προχωρούν στη δημιουργία των infographics, που αναδεικνύουν τη σύνδεση των ζωονόσων με τις πανδημίες και την ανθρώπινη κατά βάση ευθύνη για το πρόβλημα.

Ακολουθεί η παρουσίαση των εργασιών στην ολομέλεια της τάξης από τους εκπροσώπους των ομάδων και ο σχολιασμός τους.

Στόχος της δραστηριότητας αυτής είναι η ενστάλαξη στους μαθητές/τριες της πεποίθησης ότι η προστασία της υγείας των ανθρώπων περνάει μέσα από την προστασία των οικοσυστημάτων και των φυσικών πόρων αλλά και η διάχυση του μηνύματος αυτού σε όσο το δυνατό περισσότερους, οπότε στη συνέχεια οι μαθητές/τριες παροτρύνονται να επικοινωνήσουν τα μηνύματά τους μέσω της ιστοσελίδας του σχολείου τους σε όσο το δυνατό περισσότερους αποδέκτες, καλλιεργώντας ταυτόχρονα την ανάπτυξη των επικοινωνιακών δεξιοτήτων τους με σύγχρονες μορφές ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

 

Στόχος της δραστηριότητας είναι επίσης η καλλιέργεια και ανάπτυξη ικανότητας σύνθεσης, παρουσίασης  και απεικόνισης της πληροφορίας με πολύ αυστηρά κριτήρια, τέτοια που θέτει ένα εργαλείο infographic (όσο το δυνατόν λιγότερο κείμενο και περισσότερα γραφικά για να είναι ελκυστικό, καλαίσθητο και ενδιαφέρον, πάνω από όλα αναγνώσιμο, κείμενο συμπυκνωμένο και μεστό που μπορεί να προκαλέσει το συναίσθημα ώστε να επιτύχει τους επικοινωνιακούς σκοπούς διάχυσης των μηνυμάτων κ.ά.).

* Η αξιοποίηση της συγκεκριμένης πηγής στη διδακτική πράξη δεν αποκλείει τον εμπλουτισμό της δραστηριότητας με άλλες πηγές ή και την αντικατάσταση της συγκεκριμένης πηγής από διαφορετική/ές, αρκεί να εξυπηρετούν τη στοχοθεσία της δραστηριότητας.

** Η αξιοποίηση των συγκεκριμένων ψηφιακών εργαλείων στη διδακτική πράξη δεν αποκλείει την αξιοποίηση άλλων ψηφιακών εργαλείων για τον ίδιο σκοπό (δημιουργία infographics). Επίσης, αν παιδαγωγικά κρίνεται σκόπιμο ή σε περιπτώσεις αδυναμίας πρόσβασης των ομάδων σε ψηφιακά μέσα, η δραστηριότητα μπορεί να υλοποιηθεί με συμβατικά μέσα (χαρτί, μολύβια, κολλάζ κ.ά.). 

3.4 ΠΗΓΕΣ 
bottom of page