top of page

Καλημέρα τι κάνεις… παράγραφος

ΤΕΛΙΚΟ Γνωρίζοντας τις πανδημίες.png

2. ΧΡΟΝΟΓΡΑΜΜΗ ΤΩΝ ΠΑΝΔΗΜΙΩΝ

Εκπαιδευτική δραστηριότητα μέσω της οποίας επιδιώκεται

οι μαθητές να συγκρίνουν και να αξιολογήσουν δεδομένα και

να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα για βασικά στοιχεία  

που αφορούν στις πανδημίες. 

2.1 ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΙ
goals-best-practice-method-technique-has

45 λεπτά - χωρισμός ομάδων (3-4 μαθητές ανά ομάδα)

 

Με βάση το υλικό που μελέτησαν ανατίθεται στις ομάδες να δημιουργήσουν συνεργατικά μια χρονογραμμή με τις πανδημίες που συντάραξαν την ανθρωπότητα κατά τη διάρκεια της σύγχρονης ιστορίας της (20ος - 21ος  αιώνας), συμπεριλαμβάνοντας κατά την κρίση τους τα πιο βασικά στοιχεία, όπως π.χ. το φορέα μετάδοσης. Για το σκοπό αυτό μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάποιο λογισμικό δημιουργίας χρονογραμμής, όπως το Sutori ή το timetoast

(πηγές 1 & 2)*.  

Με την ολοκλήρωση της εργασίας τους, οι μαθητές/τριες παροτρύνονται να παρουσιάσουν το αποτέλεσμα της έρευνάς τους καθώς και τα κριτήρια επιλογής των στοιχείων που συμπεριέλαβαν στη χρονογραμμή. Η ολομέλεια της τάξης σχολιάζει και συγκρίνει τις χρονογραμμές και ομαδοσυνεργατικά μετά από αναγκαίες αλληλοσυμπληρώσεις, όπου υπάρχουν, δημιουργείται μία ενιαία σύνθεση-χρονογραμμή με τις πανδημίες που σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας.

 

Τόσο μέσα από τη διαδικασία της διερεύνησης των πηγών,

της ανάλυσης των δεδομένων, της κριτικής αξιολόγησης

και επιλογής των στοιχείων όσο και μέσα από τη δημιουργική συνεξέταση όλων των χρονογραμμών των ομάδων για τη σύνθεση μίας ενιαίας, στόχος της δραστηριότητας είναι αφενός να ελεγχθεί κατά πόσο μελετήθηκε επαρκώς και κατανοήθηκε το ζήτημα των επιδημιών στην ιστορία της ανθρωπότητας, αφετέρου να ασκηθούν οι μαθητές/τριες στο να ταξινομούν γεγονότα με βάση κάποια κριτήρια – εν προκειμένω τη χρονική τους ακολουθία - επιλέγοντας από ένα ευρύ πληροφοριακό πλαίσιο τα πιο βασικά στοιχεία, παρουσιάζοντάς τα συμπυκνωμένα και κατά τρόπο που να είναι αξιοποιήσιμα για επεξεργασία στην υπόλοιπη διδακτική πορεία.

* Η αξιοποίηση των συγκεκριμένων ψηφιακών εργαλείων στη διδακτική πράξη δεν αποκλείει την αξιοποίηση άλλων ψηφιακών εργαλείων για τον ίδιο σκοπό (δημιουργία χρονογραμμής). Επίσης, αν παιδαγωγικά κρίνεται σκόπιμο ή σε περιπτώσεις αδυναμίας πρόσβασης των ομάδων σε ψηφιακά μέσα, η δραστηριότητα μπορεί να υλοποιηθεί με χαρτί, μολύβια, σχέδιο, κολλάζ κ.ά. 

Οπτικοποίηση της ιστορίας των πανδημιών

World Economic Forum

HoP-Main-Graphic-01022022.jpg

Η ταυτότητα του SARS-CoV-2:

σε τι διαφέρει από άλλους ιούς;

Τσιτσιλώνη Ράνια

Καθηγήτρια Ανοσολογίας, ΕΚΠΑ

124557179_2804204436536029_6351105832024
bottom of page