top of page
Beautiful Landscape

6. ΖΩΗ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Εκπαιδευτική δραστηριότητα μέσω της οποίας επιδιώκεται οι μαθητές να ασκηθούν στη συγκριτική μελέτη και κριτική αξιολόγηση των πηγών πληροφόρησης

6.1 ΒΛΕΠΩ

15 λεπτά – όλοι οι μαθητές μαζί

Στο πλαίσιο της δραστηριότητας αυτής, ως αφόρμηση ο/η εκπαιδευτικός προβάλλει δύο βίντεο (πηγή 1 & πηγή 2)* που περιλαμβάνονται σε επίκαιρο δημοσίευμα με τίτλο: «Όταν οι άνθρωποι είναι σε καραντίνα, τα ζώα σε όλο τον κόσμο κάνουν βόλτες στις πόλεις» (πηγή 3, παρατίθεται παρακάτω)*.

Με την ολοκλήρωση των προβολών θέτει τα εξής ερωτήματα: 

Γιατί οι πάπιες του Σηκουάνα περιπλανούνται αμέριμνες σε κεντρικούς πεζόδρομους του Παρισιού;

Τι γυρεύει το θηλαστικό Malabar civet, ένα σπάνιο είδος προς εξαφάνιση, σε κεντρικό σημείο της Ινδίας για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες;

Γιατί άγρια ζώα εμφανίζονται στις πόλεις της Ελλάδας και του κόσμου; 

Ερωτήματα, που στην εποχή του κορωνοϊού μοιάζουν εύκολα να απαντηθούν λόγω του κοινωνικού αποκλεισμού και της απομόνωσης των ανθρώπων στα σπίτια τους. Πολύ περισσότερο μπορούν να γίνουν πιστευτά άρθρα ή βίντεο σχετικού περιεχομένου που δημοσιεύονται. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική,

αρκετά πιο απαιτητική και σύνθετη.

Facenstein.jpg

"Facenstein"

Angel Boligan

6. 2 ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΙ

45 λεπτά – χωρισμός ομάδων (3-4 μαθητές ανά ομάδα)

Ο/η εκπαιδευτικός καλεί τους μαθητές/τριες να εργαστούν

σε ομάδες 3-4 ατόμων. Μέσα από τη συγκριτική μελέτη δύο δημοσιευμάτων με εντελώς διαφορετική πληροφόρηση και τοποθέτηση για το ίδιο ζήτημα (πηγή 3, παρατίθεται παρακάτω,

& πηγή 4)* τους ενθαρρύνει να διακρίνουν το αληθές από το ψευδές και να δημιουργήσουν το δικό τους άρθρο για το θέμα αυτό, 

αντλώντας υλικό μόνο από αξιόπιστες κατά την κρίση τους πηγές.

Τα μέλη των ομάδων συζητούν και συνεργάζονται με κοινή ευθύνη για τη διεκπεραίωση της εργασίας και καταλήγουν σε κοινώς αποδεκτά κείμενα, τα οποία καταγράφουν σε ένα συνεργατικό ψηφιακό εργαλείο όπως το padlet (πηγή 5)**.

Στη συνέχεια παρουσιάζουν στην ολομέλεια τα άρθρα τους και, λαμβάνοντας υπόψη το σχολιασμό των συμμαθητών τους, πιθανώς τα εμπλουτίζουν.

 

Στόχος της δραστηριότητας είναι οι μαθητές/τριες:

  • να προβληματιστούν γύρω από την ασφάλεια στο διαδίκτυο και τα fake news, τα οποία μπορούν να αποπροσανατολίσουν ή να δημιουργήσουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από όσα μπορούν να επιλύσουν,

  • να εκπαιδευτούν στην κριτική αξιολόγηση και επιλογή έγκριτων δημοσιευμάτων και πηγών πληροφόρησης και

  • να γνωρίσουν τρόπους δράσης και μέσα για την καταστολή του φαινομένου της παραπληροφόρησης για ζητήματα που σχετίζονται με την πανδημία του Covid-19, όπως την ειδική πλατφόρμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τίτλο «Ειδοποίηση απάτης» (πηγή 6)*, όπου δίνεται η δυνατότητα σε όλους να αναφέρουν κάθε παραπληροφόρηση που πέφτει στην αντίληψή τους και αφορά στην πανδημία.

* Η αξιοποίηση των συγκεκριμένων πηγών στη διδακτική πράξη δεν αποκλείει τον εμπλουτισμό της δραστηριότητας με άλλες πηγές ή και την αντικατάσταση των συγκεκριμένων πηγών από διαφορετικές, αρκεί να εξυπηρετούν τη στοχοθεσία της δραστηριότητας.

** Η αξιοποίηση του συγκεκριμένου ψηφιακού εργαλείου στη διδακτική πράξη δεν αποκλείει την αξιοποίηση άλλων ψηφιακών εργαλείων για τον ίδιο σκοπό (δημιουργία συνεργατικού αποθετηρίου-πίνακα). Επίσης, αν παιδαγωγικά κρίνεται σκόπιμο ή σε περιπτώσεις αδυναμίας πρόσβασης των ομάδων σε ψηφιακά μέσα, η δραστηριότητα μπορεί να υλοποιηθεί με συμβατικά μέσα (χαρτί, στιλό, πίνακα αναρτήσεων, κ.ά.). 

6.3 ΠΗΓΕΣ

1. 1ο βίντεο (00:40'):

    Paris ducks enjoy night out as lockdown keeps humans indoors.

    https://www.youtube.com/watch?v=pkJWkrrhr-4

2. 2ο βίντεο (00:14'):

    Spotted Malabar civet... A critically endangered mammal not            seen until 1990 resurfaces for the first time in India during              lockdown.

    https://www.youtube.com/watch?v=3jWGwGrD08U

3. «Όταν οι άνθρωποι είναι σε καραντίνα, τα ζώα σε όλο τον κόσμο      κάνουν βόλτες στις πόλεις». Το άρθρο περιλαμβάνεται στην              έρευνα του ert.gr με θέμα: «Άγρια ζώα εμφανίζονται στις πόλεις        της Ελλάδας και του κόσμου – Έρευνα του ert.gr»                          (Η έρευνα παρατίθεται στη συνέχεια).

4. Η κατάρρευση της οικονομίας και η άνθιση της φύσης κατά τη          διάρκεια της πανδημίας                                                                  https://epale.ec.europa.eu/el/blog/upadek-gospodarki-rozkwit-        przyrody-w-dobie-epidemii

5. Ψηφιακό εργαλείο web 2.0: padlet

    https://padlet.com/

6. Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

    https://www.who.int/campaigns/connecting-the-world-to-                combat-coronavirus/how-to-report-misinformation-online

3. Άγρια ζώα εμφανίζονται στις πόλεις της Ελλάδας και του κόσμου – Έρευνα του ert.gr

    Δημοσιογραφική πηγή: ert.gr

Ενώ η πανδημική ασθένεια του κορονοϊού συνεχίζει να «πνίγει» τους ανθρώπους, η φύση διεκδικεί την ανάσα που της στερήθηκε.
Διανύουμε την εποχή κατά την οποία τα νοσοκομεία ασφυκτιούν από ασθενείς στις ΜΕΘ, ενώ οι δρόμοι αδειάζουν από ζωή.

Ένας αόρατος εχθρός, για τον οποίο κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος, κατάφερε να γονατίσει ολόκληρο τον ανθρώπινο πολιτισμό και να αδρανοποιήσει την ανθρώπινη δραστηριότητα.
Ωστόσο, ο ίδιος φόβος που έκλεισε τους ανθρώπους στα σπίτια τους, έβγαλε τα ζωντανά από τις κρυψώνες τους.

Η συντακτική ομάδα του ert.gr προχώρησε σε έρευνα της συμπεριφοράς των ζώων στο πλαίσιο της πανδημίας, καταγράφοντας περιστατικά από την Ελλάδα και το εξωτερικό και συγκεντρώνοντας σχετικές μελέτες από τον Αρκτούρο, το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος και τη WWF.

ΕΠΙΜΕΛΕΙA: Αλεξάνδρα Πιτσούνη

Τα αγρίμια αναζητούν τους ανθρώπους

του Κωνσταντίνου Παπαθεοδώρου

Έχει ο καιρός γυρίσματα. Ο άνθρωπος καταδίωκε τα θηράματα στα ενδιαιτήματά τους και αυτά, καθοδηγούμενα από το ένστικτο επιβίωσης, κατέφευγαν στα πλέον δυσπρόσιτα και απομακρυσμένα σημεία. Υπάρχουν, εξάλλου, και αυτοί που πιστεύουν ότι, τελικά, η διαρκής πίεση των ανθρώπων στα οικοσυστήματα είναι που ανοίγει το κουτί της Πανδώρας.

Το σίγουρο, πλέον, είναι ότι τα άγρια ζώα έχουν αντιληφθεί την απουσία των ανθρώπων και την εκμεταλλεύονται στο έπακρο. Περνούν άφοβα και ανεμπόδιστα τα σύνορα του δικού τους κόσμου και φτάνουν στα χωριά και τις πόλεις μας. Εντοπίζονται παντού σε δρόμους και αλάνες, σε πάρκα και πλατείες.

Όπως τονίζει ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Κυνηγετικής Ομοσπονδίας, Νίκος Παπαγρηγορίου, στην Ήπειρο με τους μεγάλους υγροτόπους του Αμβρακικού και τα ορεινά καταφύγια της Πίνδου, το κυνήγι αποτελεί, ακόμα και σήμερα, ζωντανό κομμάτι της παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού. Χάρη στη συνέπεια και την αυτοσυγκράτηση των κυνηγών, ο πληθυσμός των θηραμάτων ευδοκιμεί και εξαπλώνεται, με κυρίαρχο το παράδειγμα των αγριογούρουνων. Αγέλες ζώων, που έχουν κατακλύσει ακόμη και τις πεδιάδες της Ηπείρου, προκαλούν ζημιές στις καλλιέργειες και τροχαία στους δρόμους.

Αλλά ακόμα και αγριόπαπιες στον Αμβρακικό και τους άλλους υγροτόπους της Θεσπρωτίας θεώνται ακόμη και σε αυλές σπιτιών.

Το θέαμα είναι συνήθως όμορφο, αλλά και κάποιες φορές επιβλαβές. Ενίοτε και επικίνδυνο. Και δεν αφορά μόνα τα αδηφάγα αγριογούρουνα. Στον Αμβρακικό, τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί μυοκάστορες -πιθανότατα δραπέτες εκτροφείου- και, ελλείψει φυσικών εχθρών, έχουν πολλαπλασιαστεί ανεξέλεγκτα. Τα εν λόγω τρωκτικά, πέραν των ζημιών σε καλλιέργειες, εγείρουν ερωτήματα περί μολύνσεων και μεταλλάξεων του Covid-19, όπως συμβαίνει με το συγγενές είδος βιζόν. Είναι ένα ερώτημα που πρέπει να ληφθεί υπόψη και, προπάντων, να ερευνηθεί και να απαντηθεί!

Εν κατακλείδι, ο κ. Παπαγρηγορίου επισημαίνει ότι οι κυνηγοί είναι μέρος της φύσης και η δραστηριότητά τους, είτε άγνωστη είτε σκόπιμα αποσιωπούμενη, είναι σημαντική σε ό τι αφορά στην παρατήρηση, και σχεδόν ρυθμιστική για την ισορροπία των οικοσυστημάτων. Είναι, εξάλλου, γνωστό ότι σε πολλές χώρες οι αρμόδιες υπηρεσίες παρεμβαίνουν για τον έλεγχο των πληθυσμών. Τέλος, θεωρεί ανεξήγητη την απαγόρευση του κυνηγιού αυτή την περίοδο και απόδειξη θεωρεί τις επελάσεις θηραμάτων ακόμη και σε… λαχανόκηπους.

Ξεθαρρεύουν τα ζώα στην καραντίνα των ανθρώπων;

της Σοφίας Ζουζέλη

Οι άδειοι δρόμοι των πόλεων τις μέρες της καραντίνας και η παντελής έλλειψη ανθρώπινης δραστηριότητας, έδωσαν την ευκαιρία σε ζώα που συνήθως αποφεύγουν την επαφή με τον άνθρωπο και κινούνται με προσοχή κοντά στις κατοικημένες περιοχές, να βγουν από τις κρυψώνες τους και να… εξερευνήσουν νέα τοπία.

Εμφανίστηκαν αλεπούδες να περπατούν αμέριμνες και ζαρκάδια να παίζουν δίπλα στους άδειους από αυτοκίνητα δρόμους. Βίδρες να κάνουν τις βόλτες τους γύρω από τη λίμνη, όπου συνήθως συχνάζουν ερασιτέχνες ψαράδες, ποδηλάτες και περιπατητές. Είδαμε κοπάδια από αγριογούρουνα να διασχίζουν δρόμους και γειτονιές, καθώς και αρκούδες να αναζητούν κολατσιό στα σκουπίδια, να περιεργάζονται το αστικό τοπίο και να «παίζουν» με τα αρκουδάκια τους σε πλατείες και παιδικές χαρές.

Και, ενώ τα ζαρκάδια και οι βίδρες αποτελούν «χαριτωμένες» εικόνες και θέαμα αξιοπερίεργο, η εμφάνιση αρκούδων συνήθως προκαλεί τρόμο και αναστάτωση.

Η περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος» έχει κληθεί σε περιστατικά εμφάνισης αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπεύθυνος της

 

ομάδας άμεσης επέμβασης Καστοριάς, λέει πως «η καραντίνα, με την απαγόρευση της κυκλοφορίας, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες, ώστε τα ζώα να κατεβαίνουν από το βουνό για αναζήτηση τροφής. Θα πρέπει να δημιουργούνται συνθήκες τέτοιες, ώστε να αισθανθεί το ζώο ότι το περιβάλλον της περιοχής είναι αφιλόξενο και, ως πρώτο μέτρο αντιμετώπισης, θα πρέπει να είναι το πλύσιμο και το συχνό άδειασμα των κάδων απορριμμάτων».

Ο θόρυβος είναι απωθητικός για τα ζώα και η βοή της πόλης τα κρατάει μακριά. Όταν, όμως, οι άνθρωποι κλείνονται στα σπίτια τους και τα αυτοκίνητα λείπουν από τους δρόμους, είναι σαν «άρση απαγορευτικού» για την κυκλοφορία των ζώων, που βρίσκουν ευκαιρία να προσεγγίσουν ανεξερεύνητα τοπία. Δεν έχουν στόχο τους ανθρώπους. Αντιθέτως, η απουσία τους είναι εκείνη που κάνει το τοπίο ελκυστικό.

 

Όταν οι άνθρωποι είναι σε καραντίνα, τα ζώα σε όλο τον κόσμο κάνουν βόλτες στις πόλεις

της Αναστασίας-Βασιλικής Γκολέμη

Πολλές χώρες του πλανήτη βρίσκονται σε κατάσταση lockdown λόγω κορονοϊού. Οι περισσότεροι δρόμοι είναι άδειοι και ήσυχοι. Όταν οι άνθρωποι είναι κλεισμένοι στα σπίτια και τα αυτοκίνητα είναι παρκαρισμένα, η άγρια φύση επιστρέφει και παίρνει πίσω αυτό που της ανήκει.

Σε κεντρικά σημεία, έχουν κάνει την εμφάνιση τους ζώα που μέχρι πρότινος δεν τολμούσαν να εμφανιστούν, λόγω της κοσμοσυρροής και της ηχορύπανσης.

Ελέφαντες, ελάφια, σπάνια θηλαστικά κι ένα σωρό ζώα κυκλοφορούν ελεύθερα σε σημεία που μέχρι πρότινος δεν πλησίαζαν.

Σε μια γειτονιά του ανατολικού Λονδίνου ένα κοπάδι από ελάφια περιπλανιόταν στους δρόμους, ενώ κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας τον Μάρτιο, οι πάπιες του Σηκουάνα βρέθηκαν να περιπλανούνται αμέριμνες σε κεντρικούς πεζόδρομους του Παρισιού.

Σε μια ινδική πόλη εθεάθη ένα σπάνιο θηλαστικό. Το Malabar civet, όπως ονομάζεται, θεωρείται είδος προς εξαφάνιση και εμφανίστηκε σε κεντρικό σημείο της Ινδίας για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown στην πόλη Λοπ Μπουρί της Ταϊλάνδης, 150 χιλιόμετρα μακριά της πρωτεύουσας Μπανγκόκ, εκατοντάδες μαϊμούδες είχαν βγει στους δρόμους για να βρουν φαγητό, καθώς οι τουρίστες έχουν μειωθεί καταρρακτωδώς, με αποτέλεσμα να μην ταΐζονται με τον ρυθμό που ταΐζονταν.

Πώς έχει αλλάξει η συμπεριφορά των θαλάσσιων ζώων με τον κορονοϊό

Αναστασία Μήλιου, Διευθύντρια Έρευνας στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος”

Η περίοδος των περιορισμών της μετακίνησης σε στεριά και θάλασσα λόγω του κορονοϊού, παρόλες τις πολυάριθμες δυσκολίες που προκαλεί σε όλους μας, αποτελεί μία ευκαιρία για τα φυσικά οικοσυστήματα και τα είδη που ζουν σε αυτά να επανέλθουν – έως ένα βαθμό – από την έντονη πίεση που ασκούν οι άνθρωποι.

Όπως και στο προηγούμενο lockdown, έτσι και τώρα, η πίεση που ασκείται στα θαλάσσια οικοσυστήματα περιορίζεται δραστικά. Οι περιορισμοί μετακίνησης και το κλείσιμο των αγορών και των εστιατορίων έχουν ως έμμεσο αποτέλεσμα την έντονη μείωση της αλιευτικής δραστηριότητας. Παρόλες τις δυσκολίες που αυτό προκαλεί σε όλους μας, τα περιοριστικά μέτρα και η μείωση της αλιευτικής πίεσης αποτελούν μία προσωρινή ευκαιρία ανάκαμψης για τα υποβαθμισμένα και υπεραλιευμένα ιχθυαποθέματα των θαλασσών μας, σε μία χώρα όπου δυστυχώς, επί δεκαετίες, η πολιτεία αρνείται να εφαρμόσει ουσιαστικά μέτρα διαχείρισης των αλιευτικών δραστηριοτήτων.

Αξιοσημείωτη είναι η διαφορά στα επίπεδα της υποθαλάσσιας ηχορύπανσης που προκαλείται από την κίνηση των πλοίων και των σκαφών, όπως καταγράφουμε στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” από την περασμένη άνοιξη.

 Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα αποτελέσουν αντικείμενο επιστημονικής δημοσίευσης, καθώς πρόκειται για μία ιδιαιτέρως σπάνια συγκυρία, κατά την οποία η κίνηση στις θάλασσες περιορίζεται δραστικά και η συμπεριφορά των θαλάσσιων ειδών – κυρίως των θαλάσσιων θηλαστικών – αλλάζει σημαντικά με τη μείωση της υποθαλάσσιας ηχορύπανσης.

 

 

 

Πανίδα και Covid-19

της Μαρίνας Θανασοπούλου

Ο κόσμος έχασε πάνω από τα δύο τρίτα των πληθυσμών άγριων ζώων μέσα σε λιγότερο από 50 χρόνια, κυρίως εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας, προειδοποιεί σήμερα το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), το οποίο επισημαίνει τους κινδύνους απ’ αυτή την κατάρρευση για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Από το 1970 έως το 2016, εξαφανίσθηκε το 68% αυτής της άγριας πανίδας, σύμφωνα με τον Δείκτη Ζωντανός Πλανήτης, εργαλείο αναφοράς που δημοσιεύεται κάθε δύο χρόνια από το WWF. Η κύρια αιτία είναι η καταστροφή φυσικών οικοσυστημάτων, κυρίως για τη γεωργία, μια τάση που υπάρχει κίνδυνος να ευνοήσει νέες πανδημίες τύπου Covid-19 καθώς εντείνει την επαφή των ανθρώπων με την άγρια πανίδα, κάτι που ευνοεί τη μετάδοση ιών από είδος σε είδος.

Η έκθεση “Ζωντανός Πλανήτης 2020” της WWF κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη φύση και των άνθρωπο. Η ραγδαία μείωση των πληθυσμών άγιας ζωής απειλεί και την επιβίωση του ανθρώπου, αφού στην εποχή μας καθίσταται πιο σαφές από ποτέ ότι οι αιτίες που οδηγούν τη φύση σε κατάρρευση είναι ίδιες με αυτές που συμβάλλουν στην εμφάνιση ζωονόσων και στο ξέσπασμα πανδημιών, όμοιων με αυτή της Covid-19.

“Η φύση βρίσκεται σε κρίση και ο COVID-19 μας δείχνει ότι η σχέση μας μαζί της έχει διαρραγεί, γεγονός που δημιουργεί σημαντικούς κινδύνους για τις επιχειρήσεις και την οικονομία”, αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση. 

Η φυματίωση, η λύσσα, η τοξοπλάσμωση, η ελονοσία, διάφορες γρίπες των πτηνών, ο Έμπολα, το AIDS, ο ιός ZIKA και ο ιός SARS είναι μερικές μόνο από τις επιδημίες που υπήρξαν ανά περίπτωση φονικές και προέρχονται από τα ζώα. 

Μάλιστα σύμφωνα με το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον, το 60% των μολύνσεων στον άνθρωπο προέρχεται από τα ζώα. Ο αριθμός αυξάνεται κατά 75% τα τελευταία 40 χρόνια με τους ιούς HIV, Έμπολα, SARS, ZIKA και, τώρα, τον Covid-19 να προστίθενται στην ιατρική λίστα, με όλους τους ιούς να μεταδίδονται στον άνθρωπο από την επαφή με κάποιο ζώο.

Από την αρχή της πανδημίας, πολλά είναι τα ζώα που θανατώθηκαν, επειδή βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό, ξεκινώντας από τις νυχτερίδες και τους παγκολίνους (φολιδωτοί μυρμηγκοφάγοι), οι οποίοι φαίνεται πως ευθύνονται για τη μετάδοση του ιού και οι οποίοι πωλούνταν σε παράνομες αγορές τις Κίνας.

Ο SARS-CoV-2 έχει εντοπιστεί σποραδικά σε περιστατικά ζώων, όπως σε σκύλους, γάτες, καθώς και σε 4 τίγρεις και 3 λιοντάρια σε ζωολογικό κήπο της Νέας Υόρκης. 

Αυτή τη στιγμή τα νέα ζώα – θύματα του κορονοϊού είναι τα μινκ (ή αλλιώς βιζόν). Πρόσφατα, ο νέος κορoνοϊός ανιχνεύθηκε σε εκτρεφόμενα βιζόν που παρουσίασαν συμπτώματα αναπνευστικής νόσου και αυξημένη θνησιμότητα.

Τα πρώτα μινκ θετικά στον ιό εντοπίστηκαν στη Δανία, όπου και άμεσα εξοντώθηκαν πάνω 15.000. Θετικά στον κορονοϊό μινκ βρέθηκαν και σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Σουηδία και η Ολλανδία, ενώ στην Ελλάδα έχειήδη ξεκινήσει η θανάτωση τουλάχιστον 2.500 μινκ.

Στον αέναο αγώνα της επιβίωσης, ο άνθρωπος συνεχίζει να μάχεται τη φύση, μέσα σε ένα φαύλο κύκλο καταστροφής. Όμως, οι δυνάμεις της φύσης πάντα θα επαναφέρουν την ισορροπία, ακόμα κι αν αυτή συνεπάγεται τη διαδρομή μέσα από την «ακαταστασία» της ανθρωπότητας.

4. Η κατάρρευση της οικονομίας και η άνθιση της φύσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας   

    Πηγή: Ευρωαπαϊκή Επιτροπή 

Ο κορωνοϊός μάς έκλεισε στα σπίτια μας. Τα περισσότερα γραφεία και εργοστάσια κατέβασαν τα ρολά τους, η κυκλοφορία στους δρόμους μειώθηκε δραματικά. Οι επισκέψεις στα πάρκα και τα δάση της Πολωνίας για ένα χρονικό διάστημα απαγορεύτηκαν. Και ενώ ο αριθμός των νοσούντων δεν αυξάνεται με την ταχύτητα που αρχικά φοβούνταν οι επιστήμονες, η ανεργία και η βία στην οικογένεια αυξάνονται, η οικονομία συρρικνώνεται, η εκπαίδευση ωθείται εξ ολοκλήρου στον κόσμο του διαδικτύου και οι εκπαιδευτές χάνουν μαζικά την εργασία τους. Ωστόσο, η παύση των τουριστικών δραστηριοτήτων, της εκπαίδευσης, των αθλημάτων και των περισσότερων μορφών οικονομικής δραστηριότητας, αποτέλεσαν εξαιρετική ευκαιρία για το περιβάλλον.

Το κείμενο αποτελεί μετάφραση. To πρωτότυπο κείμενο συντάχθηκε για την Epale Πολωνίας από τον Adam Kapler.

Μετάφραση: Μαρία Φραγκουλοπούλου 

Ο κορωνοϊός μάς έκλεισε στα σπίτια μας. Τα περισσότερα γραφεία και εργοστάσια κατέβασαν τα ρολά τους, η κυκλοφορία στους δρόμους μειώθηκε δραματικά. Οι επισκέψεις στα πάρκα και τα δάση της Πολωνίας για ένα χρονικό διάστημα απαγορεύτηκαν. Και ενώ ο αριθμός των νοσούντων δεν αυξάνεται με την ταχύτητα που αρχικά φοβούνταν οι επιστήμονες, η ανεργία και η βία στην οικογένεια αυξάνονται, η οικονομία συρρικνώνεται, η εκπαίδευση ωθείται εξ ολοκλήρου στον κόσμο του διαδικτύου και οι εκπαιδευτές χάνουν μαζικά την εργασία τους. Ωστόσο, η παύση των τουριστικών δραστηριοτήτων, της εκπαίδευσης, των αθλημάτων και των περισσότερων μορφών οικονομικής δραστηριότητας, αποτέλεσαν εξαιρετική ευκαιρία για το περιβάλλον.

Για ολόκληρες εβδομάδες, η τηλεόραση και το διαδίκτυο ξεχειλίζουν από περιγραφές που σχετίζονται με την επιστροφή της φύσης. Μαθαίνουμε ότι τα πούμα κυνηγούν στο κέντρο του Σαντιάγο και τα κογιότ στο Σαν Φρανσίσκο, βλέπουμε χιλιάδες ροζ μέδουσες να πλησιάζουν τις ακτές των Φιλιππίνων και την παρουσία πληθυσμών με νεογέννητα χελωνάκια στις παραλίες της Βραζιλίας. Στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, προηγουμένως εκμηδενισμένα από τις τοπικές αρχές με την αιτιολογία ότι είναι φορείς ασθενειών, τα σμήνη των περιστεριών γουργουρίζουν ξανά. Το νερό στα βενετσιάνικα κανάλια έχει εντελώς διαφορετική όψη και οσμή: είναι ξανά διαυγές, πιο μπλε, δεν μυρίζει μούχλα και γράσο, ενώ διακρίνονται κοπάδια με ψάρια. Η εμφάνιση των Ρινοδέλφινων (Tursiops truncates) αποδείχτηκε ψευδής είδηση, ωστόσο, οι βουτιές τούτων των θαλάσσιων θηλαστικών αποθανατίστηκαν αρκετά νοτιότερα - στην Κάλιαρι της Σαρδηνίας και όχι στην πόλη των χιλίων καναλιών. Επίσης, οι αναφορές για την επιστροφή των Βουβόκυκνων (Cygnus olor) στη Βενετία αποδείχτηκαν διαφημιστικό κόλπο για να μην το χαρακτηρίσουμε καλύτερα ψέμα. Αυτά τα πανέμορφα πουλιά που τα συναντάμε τόσο συχνά στο πάρκο Λαζένσκι της Βαρσοβίας και στην επαρχία της Μαζουρίας στην Πολωνία, όχι όμως στην ηλιόλουστη Ιταλία, αποθανατίστηκαν στο νησί Μπουράνο, όπου έχει διατηρηθεί ένα μικρό μέρος του ιταλικού πληθυσμού τους. Επίσης, μέλη από το γραφείο του Δημάρχου στη Βενετία απέδωσαν τη διαύγεια του νερού των καναλιών, στη μείωση της κίνησης των σκαφών κατά τη διάρκεια της πανδημίας και όχι στην παύση της ροής λυμάτων, καθώς είναι η ανάδευση των ιζημάτων που θολώνει το νερό.

Οι πολωνικές εφημερίδες και οι δικτυακές πύλες αναπαρήγαγαν από τα ινδικά μέσα ενημέρωσης ότι παρατηρήθηκε στην πόλη Malajpura στην επαρχία της Καλκούτα, σήμερα γνωστή ως Κοχικόδε, ένα όμορφο και σπάνιο θηλαστικό που ονομάζεται Malabar civet (Viverra civettina). Αυτό το ζώο, το οποίο ζυγίζει λίγο παραπάνω από 6 κιλά, κατοικεί μόνο σε υγροτόπους και στα δάση των Δυτικών Γκάτ. Μοιάζει με τον οσελότο (άγρια αμερικανική γάτα) ή το άγριο τζάγκουαρ, παρότι η σπονδυλική του στήλη είναι αρκετά μακρύτερη από αυτή των αιλουροειδών. Ανήκει στην οικογένεια civet (δεν θα πρέπει να το συγχέουμε με τη νυφίτσα, η οποία προέρχεται από ένα παρόμοιο ή ακόμα και συγγενικό είδος, αλλά όχι από το ίδιο!). Στο παρελθόν, αυτά τα ζώα αποτελούσαν θηράματα καθώς τα ίδια κυνηγούσαν πουλερικά και λαγούς και καθώς (οι αδένες τους) αξιοποιούνταν στην αρωματοποιία, λόγω της υπέροχης μυρωδιάς που αναδύουν. Αργότερα μεγαλύτερο κίνδυνο γι’ αυτό το ζώο αποτέλεσε η ξήρανση των βάλτων και η βιομηχανική καλλιέργεια του καρπού κάσιους στη Βραζιλία. Το Malabar civet επρόκειτο να ανακηρυχθεί είδος υπό εξαφάνιση πολλές φορές, ωστόσο που και που υπάρχουν νέες μαρτυρίες αναφορικά με την ύπαρξή του, εξαιτίας της ανεύρεσης φρέσκων δερμάτων σε λαθροθήρες ή της ιχνηλάτησής του σε φυτείες κάσιους. Δυστυχώς, οι επιστήμονες αναλύοντας το διαθέσιμο υλικό από τα βίντεο καρέ καρέ, θεωρούν ότι το ζώο που εμφανίστηκε είναι ένας εξαιρετικά παχουλός εκπρόσωπος του μικρού Ινδικού Civet (Viverricula indica), παρά ένα κοκαλιάρικο Malabar civet, που ξεμύτισε θαρραλέα, λόγω της απουσίας των ανθρώπων. Είναι σαν υποστηρίζει κανείς ότι έχει δει μια χαλκοκουρούνα στο κέντρο της Βαρσοβίας ή της Πόζναν, όταν στην πραγματικότητα έχει δει μια κίσσα. Για έναν αρχάριο παρατηρητή υπάρχουν ομοιότητες υπό συνθήκες ομίχλης, νέφους ή σκοταδιού, παρόλα αυτά η σημασία της παρατήρησης είναι ασύγκριτη!

Επίσης, υπάρχει άλλο ένα πολύ διαδεδομένο βίντεο από την Ινδία που αποτυπώνει μεγάπτερες φάλαινες που φαίνεται να επιστρέφουν στο λιμάνι της Βομβάης. Ωστόσο, από ότι αποδεικνύεται το βίντεο με αυτά τα απίθανα θηλαστικά έχει γυριστεί πριν ένα χρόνο στη θάλασσα της Ιάβας, όπου οι μεγάπτερες παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι στα θαλάσσια ύδατα της Ινδίας κατά μήκος της Ερυθράς Θάλασσας.

Ένα άλλο διαβόητο δείγμα ψευδών ειδήσεων σχετικά με την επιστροφή της άγριας φύσης, σε διάφορα σημεία που έχουν καταλάβει οι άνθρωποι εδώ και πολλά χρόνια, αποτέλεσε η επιστροφή των ινδικών ελεφάντων (Elephas indicus) και συγκεκριμένα η κυρίαρχη παρουσία τους στο κινέζικο χωριό την περίοδο της καραντίνας στην επαρχία Γιουνάν. Λέγεται επίσης, ότι ελέφαντες φοβούμενοι τη φασαρία, κατανάλωσαν το πολτοποιημένο καλαμπόκι που ανήκε στους ντόπιους χωρικούς και κοιμήθηκαν μέσα στη φυτεία του τσαγιού. Αυτό το «κομμάτι πληροφοριών» δημιουργήθηκε στο κινεζικό δίκτυο μικρο-ιστολογίων Weibo, από όπου εξαπλώθηκε περαιτέρω στο Twitter. Η Υπηρεσία Κινέζικου Τύπου αμφισβήτησε αυτές τις πληροφορίες διευκρινίζοντας ότι οι ελέφαντες στην επαρχία Γιουνάν συχνά τρέφονται κοντά σε ανθρώπινους οικισμούς και δεν πλησιάζουν. Οι φωτογραφίες αποκαλύφθηκε ότι είχαν τραβηχτεί λίγα χρόνια νωρίτερα στο Asian Elephant Research Center που βρίσκεται στη Γιουνάν.

Η σχέση ανάμεσα στη ροζ μέδουσα και την απουσία τουριστών και ψαράδων στις ακτές του Παλαουάν δεν είναι τόσο σαφής όσο υποστηρίζουν τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης, έχοντας δίψα για κάθε θετική πληροφορία που φτάνει από τον υπόλοιπο κόσμο. Ο Sheldon Boco, M.Sc. από το Πανεπιστήμιο Γκρίφιθ της Αυστραλίας, ο οποίος προβάλλεται από πολλά μέσα ενημέρωσης ως γιατρός, διευκρινίζει με νηφαλιότητα ότι μαζική παρουσία αυτών των όμορφων, αλλά επικίνδυνων πλασμάτων εμφανίζεται με φυσικό τρόπο κάθε λίγα χρόνια. Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να υποστηρίξουμε ότι ο αριθμός αυτών των ζώων αυξάνεται παγκοσμίως ή ότι γίνονται μεγαλύτερα και επιθετικότερα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, της υπεραλίευσης των θαλασσών ή άλλων μορφών ανθρώπινης πίεσης στα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Μερικές ανησυχητικές πληροφορίες φτάνουν από όλο τον κόσμο αναφορικά με μεγάλους θηρευτές που περιδιαβαίνουν στα κέντρα των μεγάλων πολύβουων πόλεων. Πούμα ή κούγκαρ υποστηρίζεται ότι κυνηγούν στο Σαντιάγο της Χιλής. Στο Σαν Φρανσίσκο, τα κογιότ βολτάρουν στους δρόμους του. Στην Ευρασία και στη Βόρεια Αμερική, μαρτυρούνται περισσότερες αλεπούδες σε αστικές περιοχές, ενώ αναφέρθηκε κι ένας αυξημένος πληθυσμός ρακούν στην Αμερική και τον Καναδά.

 

Από την άλλη, πολλοί έμειναν άναυδοι στη θέα των άγριων κατσικών Ανγκορά στην περιοχή Λαντούντνο της Ουαλίας, και των ελαφιών Σίκα στη Νάρα της Ιαπωνίας. Οι κατσίκες μπορούν να συναγωνιστούν τις οικόσιτες γάτες όσον αφορά την ευκολία της επιστροφής στην άγρια φύση. Η Βραζιλία, ο Λίβανος, το Ηνωμένο Βασίλειο και προηγούμενες αποικίες τους, ειδικότερα η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία φημίζονται για τους τεράστιους πληθυσμούς αυτών των μαλλιαρών μηρυκαστικών. Οι αίγες αφέθηκαν ελεύθερες σκοπίμως πριν από εκατοντάδες χρόνια στα νησιά των ωκεανών, ως ένα είδος ζωντανών αποθεμάτων τροφής για ναυαγούς και μελλοντικούς αποικιστές. Με αυτόν τον τρόπο έχουν αναπτυχθεί ακμάζοντες πληθυσμοί στην Κούβα, την Παπούα Νέα Γουινέα, τη Μαδαγασκάρη, τον Μαυρίκιο, τη Ρεϋνιόν, τη Χαβάη, τα νησιά Γκαλαπάγκος και τις Κομόρες. Επίσης, στη Λαϊκή Δημοκρατία της Πολωνίας, εμφανίστηκαν πολλές πρώην εξημερωμένες κατσίκες που είχαν επιστρέψει στην άγρια ​​φύση, ειδικά στα Όρη Bieszczady και στις Σουδέτες μετά την εκστρατεία «Wisła», αφότου είχαν απομακρυνθεί από την οπισθοφρουρά των Ναζί που είχε εναπομείνει από την Επιχείρηση Wehrwolf. Από ανθρώπινη σκοπιά, αυτά τα ζώα έχουν πολλά πλεονεκτήματα. Οι ακτιβιστές της φύσης διατηρούν αμφιλεγόμενη στάση απέναντι σε αυτά τα χαρούμενα, κερασφόρα ζώα: από τη μία πλευρά, προστατεύεται η βοσκή τους σε επιλεγμένες περιοχές των Εθνικών Πάρκων στην Ευρώπη (στην Πολωνία μέσω του Κέντρου Προστασίας Υγροτόπων, της Λέσχης Naturalists κ.λπ.). Από την άλλη, η κατσίκα θεωρείται μια θανατηφόρα απειλή για πολλά εξαιρετικά σπάνια είδη φυτών και σχετικά έντομα ή πουλιά, ειδικότερα σε απομονωμένα ωκεάνια νησιά.

 

Η διαδικασία εξυγίανσης (ή ο συνανθρωπισμός) των άγριων ζώων πχ. η συνύπαρξη με τους ανθρώπους, η εισχώρηση σε διαρκώς μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα, αρχικώς αγροτικά και μετέπειτα αστικά, δεν αποτελεί κάτι καινούριο. Η γεωγραφική κάλυψη και ακόμα και οι διαδρομές μετανάστευσης για κάποια πουλιά, χελώνες και ψάρια δεν είναι δεδομένες. Όταν τη δεκαετία του 1930 και του 1970 οι επιδημίες από το παράσιτο labyrinthula zosteracea (ένα πρωτόζωο τύπου μύκητα) κατέστρεψαν τα υποβρύχια λιβάδια της μαρίνας Zostera στον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό, άλλαξαν οι διαδρομές πτήσης πολλών ειδών άγριων χηνών και θαλάσσιων παπιών. Η ρέγγα και ο μπακαλιάρος επέζησαν επίσης από την κρίση, βρίσκοντας κάποια άλλη μέρη ωοτοκίας. Το χρυσό τσακάλι (Canis aureus) δεν περίμενε την πανδημία. Πριν από λίγα χρόνια, είχε ήδη επεκταθεί σημαντικά στα βόρεια και δυτικά της Ευρασίας, φτάνοντας στην Πολωνία και στα κράτη της Βαλτικής. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ένα ζευγάρι από αυτά τα ζώα είχαν τα κουτάβια τους στο Εθνικό Πάρκο Biebrza.

Ρίχνοντας μια ματιά στα γεγονότα και τις συζητήσεις γύρω από την εισβολή των ζώων στις πόλεις ή στις θαλάσσιες ακτές, που υπό κανονικές συνθήκες θα κατακλύζονταν από τουρίστες, αναδεικνύει κάποια προβλήματα της εποχής μας. Το πρώτο πρόβλημα είναι η αξιοπιστία και η φιλοπεριέργεια των δημοσιογράφων. Όροι που αφορούν και τους επαγγελματίες που εργάζονται για γνωστά μέσα ενημέρωσης αλλά και τους ερασιτέχνες που αναπαράγουν ειδήσεις σε ιδιωτικά ιστολόγια και κάθετες πύλες.

To δεύτερο πρόβλημα αποτελεί ευσεβή πόθο, ή με μεγαλύτερη ακρίβεια, ένα βέβαιο οικολογικό οπτιμισμό, τόσο χαρακτηριστικό στους καιρούς μας. Θεωρούμε ότι από τη στιγμή που θα σταματήσουμε να πιέζουμε σε τέτοιο βαθμό τη φύση, εκείνη θα αναγεννηθεί μαζί με όλη την αυθεντική της ομορφιά και δύναμη. Ναι, μερικές φορές αυτό συμβαίνει, ωστόσο όχι παντού και όχι πάντοτε! Υπάρχουν πολλά ενθαρρυντικά παραδείγματα αποτελεσματικής προστασίας των φυτών, των ζώων και μυκήτων. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά παραδείγματα εξαφάνισης ειδών που μας βάζουν σε σκέψεις, καθώς φαίνονταν αδύνατο να τα καταστρέψουμε. Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο ευρωπαϊκός Βίσωνας επέζησε μόνο στους ζωολογικούς κήπους. Σήμερα βασιλεύουν ξανά στα αρχέγονα δάση Μπιαλοβιέζα και Knyszyn και μερικές φορές περιπλανιούνται ακόμη και στη Γερμανία. O μύκητας pine seat, γνωστός και ως branch cloth, γενειάδα κατσίκας, ή μανιτάρι κουνουπιδιού (Sparassis crispa) ήταν ένα σπάνιο αλλά προστατευόμενο είδος μύκητα στην Πολωνία (από το 1990 ως το 2014), του οποίου η ιδιαιτερότητα απεικονιζόταν συχνά σε γραμματόσημα και αφίσες. Σήμερα, το συναντούμε συχνά και, παρόλο που έχει υπέροχη γεύση, δεν απειλείται σε μεγάλο βαθμό από εξαφάνιση. Το αειθαλές Wollemia nobilis ήταν γνωστό μόνο για τα απολιθώματά του σε κάρβουνο, πριν ανακαλυφθεί κοντά στο Σύδνεϋ. Σήμερα μπορεί κανείς να το θαυμάσει σε περιοχές όπως ο «Πράσινος Παράδεισος» Orangery στο Powsin της Πολωνίας. Από την άλλη έχουμε παραδείγματα από την εξαφάνιση ζώων και φυτών, όπως το ταξιδιάρικο περιστέρι (Ectopistes migratorius), το οποίο κάποτε είχε είναι πληθυσμό δισεκατομμυρίων ή την αμερικανική αγριοκαστανιά (Castanea dentata), για την οποία υπάρχουν μόνο ασπρόμαυρες φωτογραφίες και θλιβερά υπολείμματα στις γωνιές Μουσείων Φυσικής Ιστορίας, που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της. Ακόμα και στα μέσα του 19ου αιώνα δεν είχε προκύψει ενδιαφέρον προστασίας αυτών των ειδών, η ένταξή τους σε κανόνες σχετικά με την απόκτησή τους και την καταστροφή των οικότοπών τους…

Το τρίτο πρόβλημα που χαρακτηρίζει την ανθρωπότητα από τις απαρχές της είναι η ανθρώπινη επιθυμία για ψέματα και υπερβολές.

Αυτός είναι και ο λόγος που η επιστήμη και η εκπαίδευση είναι τόσο σημαντικές. Πρέπει να βασίζονται σε γεγονότα και να κατευθύνονται προς την εξάλειψη των δεισιδαιμονιών. Μερικές φορές, κατά τη διάρκεια της αποσαφήνισης θα πρέπει να αναζητήσουμε παραμύθια, παραβολές, μύθους και απλοποιημένα μοντέλα, ωστόσο θα πρέπει να ενημερώνουμε πιστά το κοινό στο οποίο απευθυνόμαστε για το που τελειώνουν τα γεγονότα και που ξεκινούν οι μύθοι και οι παραβολές.

    

  

Ο Αdam Kapler - είναι Βοτανολόγος στην Πολωνική Ακαδημία Επιστημονικού Βοτανικού Κήπου - Κέντρο Διατήρησης της Βιολογικής Ποικιλότητας, ταμίας του Υποκαταστήματος της Βαρσοβίας της Πολωνικής Βοτανικής Εταιρείας, μέλος της επιτροπής επιθεώρησης του Κέντρου Διατήρησης των Υγροτόπων. Για περισσότερα από 10 χρόνια, ασχολείται με την προστασία των γονιδιακών πόρων εξαφανισμένων ή σπάνιων αυτόχθονων ειδών - πιο πρόσφατα στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών και Περιβάλλοντος "FlorIntegral – η ενσωματωμένη επί τόπου και εκτός τόπου προστασία σπάνιων, με προτεραιότητα και απειλούμενων ειδών χλωρίδας στην Πολωνία. POIS.02.04.00-00-0006/17". Επιπλέον, καθοδηγεί περιηγήσεις, εκπαιδεύει νέους εργαζόμενους, συμβουλεύει καλλιτεχνικά έργα, προετοιμάζει διαφημιστικό υλικό και συνδημιουργεί δίγλωσσα εκπαιδευτικά μονοπάτια για την Πολωνική Ακαδημία Επιστημoνικού Βοτανικού Κήπου - Κέντρο Διατήρησης της Βιολογικής Ποικιλότητας.

bottom of page