Αριθμός επισκέψεων
Μέθοδος υλοποίησης
Ο σχεδιασμός του προγράμματος/διδακτικού σεναρίου έγινε με βάση τις αρχές της Συνεργατικής Μάθησης, αποφεύγοντας την παραδοσιακή κατά μέτωπο διδασκαλία και τη συμβατική μετάδοση γνώσεων από τον εκπαιδευτικό.
Κυρίαρχο στοιχείο στο σχεδιασμό των εφτά δραστηριοτήτων είναι το πλέγμα των αλληλεπιδράσεων που μπορούν να αναπτυχθούν μεταξύ των μαθητών/τριών, μεταξύ μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών και μεταξύ μαθητών/τριών και εκπαιδευτικού υλικού.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα/διδακτικός σχεδιασμός εξελίσσεται με βάση την αρχή της διαδραστικότητας, που μπορεί να προάγει τη συνοικοδόμηση της γνώσης μέσω της συνεργασίας και της κοινωνικής δικτύωσης. Ταυτόχρονα, μέσω της διαδραστικότητας προάγεται η ανάπτυξη σύνθετης σκέψης (εξωτερίκευση, διατύπωση, επιχειρηματολογία και διαπραγμάτευση νοημάτων), η εις βάθος επεξεργασία των πληροφοριών, ο σχηματισμός ομάδων και η ενεργός συμμετοχή-συνεργασία των εκπαιδευομένων σ’ αυτές, η επίτευξη ατομικών και ομαδικών στόχων, η εκπόνηση σύνθετων (ατομικών-ομαδικών) αυθεντικών δραστηριοτήτων, η ανάληψη διακριτών ρόλων, η επικοινωνία, η προσπέλαση και αξιοποίηση μαθησιακού υλικού, κ.ά.
Προτείνεται ο χωρισμός σε ομάδες τριών – τεσσάρων μαθητών, ανάλογα με το συνολικό αριθμό του τμήματος. Είναι χρήσιμο να ενθαρρύνουμε τη δημιουργία κατά το δυνατό ανομοιογενών ομάδων (π.χ. ως προς τις ψηφιακές δεξιότητες ή το φύλο) και να προτρέπουμε την κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ των μελών, καθώς και να καλλιεργούμε το αίσθημα κοινής ευθύνης για το αποτέλεσμα της μάθησης.
Ο διδακτικός σχεδιασμός στηρίχθηκε επίσης στις αρχές της Διερευνητικής Μάθησης, που προκρίνεται ως μια από τις καταλληλότερες και αποδοτικότερες διδακτικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη και καλλιέργεια επιστημονικών δεξιοτήτων (συλλογή και ανάλυση δεδομένων, διαμόρφωση υποθέσεων, έλεγχος, επιβεβαίωση υποθέσεων και θεωριών κ.ά.). Μπορεί να κινητοποιήσει τους μαθητές να εμπλακούν ενεργά στη μάθηση, να οικοδομήσουν τη γνώση μέσω έρευνας, πειραματισμού και ανακάλυψης σε αυθεντικές καταστάσεις (όπως το πρόβλημα της πανδημίας που τόσο έντονα βιώνουν οι μαθητές και η παγκόσμια κοινότητα), ενισχύοντας παράλληλα τις δεξιότητες κριτικής και αναλυτικής σκέψης. Οι μαθητές/τριες θα ανακαλύψουν μόνοι τους τα βαθύτερα αίτια της πανδημίας και μέσα από τη δημιουργία ψηφιακών επικοινωνιακών εργαλείων (βίντεο, συγγραφή άρθρου, infographic κ.ά.) θα προτείνουν μέτρα διαχείρισης της πανδημίας και θα εμπλακούν σε βιωματικές δράσεις για το περιβάλλον.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα/διδακτικό σενάριο ενσωματώνει τις ψηφιακές τεχνολογίες στην εκπαιδευτική πρακτική, επομένως προϋποθέτει ότι οι μαθητές/τριες είναι εξοικειωμένοι με τις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ).
Επιδιώκει να αξιοποιήσει σύγχρονα περιβάλλοντα μάθησης, που προωθούν τη συνεργατική και διερευνητική μάθηση. Καλλιεργεί περιβάλλοντα μάθησης που έχουν αναπτυχθεί μέσω υπολογιστή και εκπαιδευτικά εργαλεία (λογισμικά και πλατφόρμες εκπαίδευσης από απόσταση) που αξιοποιούν τις τεχνολογίες των δικτύων υπολογιστών, των συστημάτων υπερμέσων, κ.ά. Γενικότερα, προωθεί την ηλεκτρονική-τεχνολογικά υποστηριζόμενη μάθηση, στην οποία οι ΤΠΕ και κυρίως το Διαδίκτυο (Internet) κι ο Παγκόσμιος Ιστός (World Wide Web) αξιοποιούνται ώστε να συμβάλουν στη δημιουργία και προώθηση διασυνδέσεων, σχέσεων και δράσεων μεταξύ των μαθητών/τριών, μεταξύ μαθητών/τριών και εκπαιδευτών, καθώς και μεταξύ των μαθητών/τριών και των πόρων μαθησιακού υλικού και των μαθησιακών εργαλείων.
Παράλληλα, οι ΤΠΕ χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία, διάχυση, αποθήκευση, διαχείριση και αξιολόγηση της μάθησης.
Οι μαθητές/τριες δημιουργούν τη χρονογραμμή των πανδημιών που σημάδεψαν την ιστορία της ανθρωπότητας, γραφικές απεικονίσεις (infographics) των ζωονόσων που δημιούργησαν τις πανδημίες, συνδέοντας έτσι την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων με την κρίση στην υγεία, δημιουργούν βίντεο με θέμα τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος της πανδημίας και το επικοινωνούν με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη δημόσια προβολή του, εγείροντας στην κοινότητα των μαθητών και των πολιτών το ενδιαφέρον για το περιβάλλον και τη διάθεση για δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.